מה ההבדל בין בשלות למוכנות?
המושג בשלות מתאר את קצב ההתפתחות הפנימי של ילדים.
לא ניתן לזרז בשלות וילדים זקוקים לזמן להתפתח בקצב הטבעי שלהם.
יש ילדים שמתנהגים כמו ילדים צעירים יותר ומראים יכולות פחות "בשלות" בתחומים שונים מילדים בני גילם, בני אותו שנתון. לרוב מדובר בילדים הצעירים בשנתון.
לגבי ילדים אלו יש לפעמים (ממש לא תמיד) שאלה:
האם הם "בשלים" מספיק למעבר לבית הספר או שאולי כדאי לתת להם שנה נוספת "להתבשל" בגן חובה?
המושג מוכנות לכיתה א' מתייחס לידע קדם אקדמי, כלומר ידע שאפשר לרכוש אותו, לתרגל אותו ולשפר בעקבות חשיפה סביבתית בגן, בבית ובכל מקום.
למשל: לכתוב מספרים ומילים, לפתור תרגילי חשבון פשוטים, לזהות ולשיים את האותיות, להשתמש בכלים ובחומרים שונים (כמו כלי כתיבה ומספריים), לחרוז חרוזים, להעתיק דגמים, להתנהל באופן עצמאי במשימות רב שלביות, לפתור קונפליקטים חברתיים, לשחק במשחקי קופסא ועוד.
ילדים בשלים נמצאים בשלב ההתפתחותי המתאים כדי לשכלל מיומנויות קיימות, ללמוד מיומנויות חדשות ולרוב הם גם נהנים מתהליך הלמידה.
ילד יכול להיות בשל מבחינה התפתחותית ועדיין לא מוכן לכיתה א' כי חסר לו חלק מהידע ומהמיומנויות הנדרשים.
ילד יכול להיות בעל כל הידע והמיומנויות הנדרשים אבל בתחומים מסוימים להראות חוסר בשלות, למשל: ילד שכבר יודע לכתוב את כל האותיות והמספרים, אבל מגיב בבכי לכל תסכול קטן ומעדיף לשחק עם הילדים הצעירים בגן.
באילו תחומים נבדקות בשלות ומוכנות?
תפקוד מוטורי: לבצע תנועות מורכבות באופן מיומן (להתגלגל, לדלג, לרכוב על אופניים), להשתמש ביעילות בכלים שונים (כלי כתיבה, מספריים), ציור וכתיבה.
תפקוד קוגניטיבי: ידע כללי, קשב, זיכרון, תפיסה חזותית ושמיעתית, תפיסה חשבונית ומרחבית, הסקת מסקנות, תפקודים ניהוליים (לדוגמה: דחיית סיפוקים, פתרון בעיות, תכנון, בקרה).
תפקוד שפתי: הבעה והבנה של שפה, אוצר מילים, שימוש במושגי יסוד (למשל: צבעים, צורות, מושגי מרחב, איברי הגוף), מודעות פונולוגית וכו'.
תפקוד רגשי: ביטחון עצמי, היכולת לדחות סיפוקים, להתמודד עם תסכולים, לקחת אחריות אישית. נבדקים בתחום זה גם מצבים רגשיים כגון חרדות ומצבי רוח משתנים.
תפקוד חברתי: להבין חוקים חברתיים, לשתף פעולה עם אחרים, להביע אמפטיה, לשחק לפי כללים, לפתור בעיות בסיטואציות חברתיות, להתמודד עם תסכולים ועוד.
מתלבטים? חמש שאלות שכדאי לשאול את עצמכם:
- האם הילדים נעים במרחב באופן מיומן ומשתמשים ביעילות בכלים שונים?
למשל: רצים וקופצים, מדלגים, מתגלגלים, משחקים בכדור, משחקים בחופשיות במתקנים השונים בגן השעשועים, עולים ויורדים בחופשיות במדרגות, רוכבים על אופניים, אוכלים עם מזלג וסכין, משתמשים באופן יעיל בכלי כתיבה, מספריים ודבק.
- האם הילדים מתמידים במשימה לימודית או במשחק למשך זמן?
למשל: משחקים במשחק קופסא מהתחלה ועד הסוף לפי הכללים, מעסיקים את עצמם לבד או עם חברים, מקשיבים להוראות עד הסוף, מתמידים במשימות לימודיות בגן, מתעניינים במספרים ואותיות, מנסים לקרוא, לכתוב ולחשב.
- האם הילדים מביעים את עצמם היטב, מבינים הוראות, הסברים ותכנים?
למשל: מביעים את עצמם באופן ברור, משתמשים במשפטים ארוכים ומורכבים, אוצר המילים שלהם עשיר, שואלים שאלות מותאמות לנושא השיחה, מבינים הוראות מורכבות, משתפים בחוויות אישיות, יודעים לחלק מילים לצלילים, לחרוז חרוזים, להגיד באילו צלילים מתחילה או מסתיימת מילה.
- האם הילדים עצמאיים ומתמודדים עם משימות בהתאם לגילם?
למשל: עצמאיים בשירותים, אוכלים ומתלבשים בעצמם, שומרים על החפצים שלהם, נפרדים בקלות מההורים, מסדרים אחרי משחק, כשמשהו לא מצליח להם מוכנים לנסות שוב, מסוגלים להתמודד ולהמשיך הלאה כשמקבלים תשובה כמו "לא עכשיו" או "אי אפשר", לוקחים אחריות על ההתנהגות שלהם.
- האם הילדים משחקים ומשתתפים בפעילויות חברתיות עם בני גילם?
למשל: מעדיפים לשחק עם ילדים בני אותו גיל, יוזמים משחק משותף, מצטרפים לילדים שמשחקים, מבינים כללים חברתיים ופועלים לפיהם, מחכים בסבלנות לתורם, לפעמים מובילים ולפעמים מתאימים את עצמם למשחק שילד אחר מוביל, כשיש בעיה עם חברים מנסים לפתור אותה בעצמם, מציעים רעיונות, מוכנים להתפשר, מנסים לנהל משא ומתן ויודעים לבקש עזרה מילדים ומבוגרים.
ומה עושים אם יש ספק?
אם על חלק מהשאלות התשובה שלכם היא "זה קשה לו".. "עדיין לא"…"לא מספיק"…. "לא כל-כך.." או "היא צריכה הרבה עזרה", אז כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע.
עם מי להתייעץ?
מומלץ להתייעץ עם הגננת ופסיכולוגי/ת הגן ובמידת הצורך לעשות הערכה ולהחליט ביחד האם כדאי להשאיר את הילד/ה לשנה נוספת בגן או שהם בשלים מספיק כדי לעלות לכיתה א'.
אם יש חשש לעיכוב בבשלות ההתפתחותית מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע נוספים מתחום התפתחות הילד בעלי רישיון משרד הבריאות.
ואיך אתם תוכלו לקדם מוכנות לכיתה א'?
אם אתם רוצים שהילדים יגיעו באמת מוכנים לכיתה א', אתם כבר מבינים שחוברות עבודה ומשחקי מחשב זה לא מספיק כדי לבנות ביטחון עצמי, עצמאות ותחושת מסוגלות.
אם אתם רוצים שהם יגיעו לכיתה א' עם כל הכישורים כדי להצליח במשימות יומיומיות, לימודיות וחברתיות אתם כבר מבינים שאתם צריכים להשקיע ולהתכונן ביחד איתם.
באתר אלפים תקבלו כלים מעשיים, רעיונות ופעילויות מוכנות כדי לקדם אותם בכל התחומים.